Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Átvágta négy lánya torkát egy pakisztáni apa

MTI/AFP
2005.12.26. 15:17

Álmában vágta át négy lányának torkát egy pakisztáni férfi, hogy "így mossa tisztára becsületét" annak nyomán, hogy a legidősebb közülük szerelmi házasságot kötött. Az apa ezt követően jelentkezett a rendőrségen - mondta el az AFP-nek a hatósági szóvivő.

A Multan városától 110 kilométerre keletre lévő Burevalában dolgozó Nazir Ahmed azért ölte meg a hétvégén a szerelmesével az ő tilalma ellenére összeházasodott 25 éves lányát, továbbá annak 12, 8 és 6 éves három húgát is, mert attól tartott, hogy azok is követik nővérük példáját - közölte a rendőr.

Pakisztánban és más délkelet-ázsiai országokban gyakoriak a nők ellen elkövetett "becsületbűntettek", amikor a férfi családtagok megtorolják azoknak házasságon kívül, vagy tilalmuk ellenére létesített szerelmi kapcsolatát, házasságát. Az ilyesfajta bűntettek skálája széles, gyakran sósavval öntik le, megerőszakolják vagy meggyilkolják azt a nőt, aki tettével szerintük "gyalázatot hozott" a családra.

Az elmúlt négy év során a hatóságok becslése szerint mintegy 4000 nő vált becsületbűntett áldozatává Pakisztán vidéki körzeteiben. Musarraf pakisztáni elnök ezért idén bejelentette: a becsületbűntettek elkövetőit a jövőben halállal büntetik.