Mégsem madárinfluenza végzett a török fiúval

MTI
2006.01.02. 11:35
Nem madárinfluenza okozta a vasárnap meghalt 14 éves török fiú és három, ugyancsak kórházba szállított testvérének betegségét - közölte a török egészségügyi minisztérium. "A (madárinfluenza miatt) gyanúba keveredett személyek mintáin elvégzett vizsgálatok negatív eredménnyel érkeztek vissza" - idézte a hivatalos Anadolu hírügynökség Turan Buzgant, az egészségügyi tárca alapellátásért felelős vezetőjét. "A betegséget nem madárinfluenza okozta és nem is másfajta influenza" - mondta hétfőn a tisztségviselő, hozzátéve, hogy további vizsgálatokat végeznek a kórokozó azonosítására.

A négy testvért a hét végén szállították az Iránnal határos (délkeleti) Van tartomány kórházába, és arra gyanakodtak, hogy 15 nappal korábban mindannyian egy beteg csirke húsából ettek. Az elhunyt fiú testvérei közül egyik nővére továbbra is válságos állapotban van. Két újabb beteget, egy ötéves gyermeket és egy 35 éves embert ugyanabba a kórházba vitték vasárnap, az ő tesztjeik eredménye egyelőre nem ismeretes. Az orvosok beszámolója szerint mindannyiukat magas lázzal és tüdőgyulladásra utaló tünetekkel kezelték.

A hatóságok a múlt héten jelentették, hogy a madárinfluenza H5 vírustörzsét mutatták ki csirkékben a kelet-törökországi Aralik városban, az örmény határ közelében, és a város egy része köré egészségügyi kordont vontak. A beteg gyerekek az Araliktól 60 kilométerrel délre fekvő Dogubayazit városban laknak.