Újabb kínai tartományban is terjed a madárinfluenza

MTI/dpa
2006.01.11. 06:23
Újabb kínai tartományban ütötte fel a fejét a madárinfluenza szerda reggeli hongkongi értesülések szerint.

A távol-keleti ország délnyugati Kujcsou (Guizhou) tartományában az elmúlt napokban 16 ezer csirke pusztult el a fertőzés következtében. A hatóságok ezzel párhuzamosan 42 ezer további szárnyast elpusztítottak. A pekingi mezőgazdasági minisztérium internetes honlapján megjelent információ szerint a baromfik január 1 és 6 között hullottak el Kujjang (Guiyang) városában, azaz a tartomány közigazgatási központjában.

A laboratóriumi tesztek azt bizonyították, hogy a szárnyasok a H5N1 vírus által fertőződtek meg.

Kínában az elmúlt hónapokban már több tartományban jelentkezett a madárinfluenza, sőt a vírus embereket is megfertőzött. Az országban eddig nyolc madárinfluenzás beteget regisztráltak, a legutóbbit épp az elmúlt napokban. A betegek esetében ugyancsak az emberre is veszélyes H5N1 vírust mutatták ki.

Ezzel egy időben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arról szerzett tudomást, hogy a madárinfluenza Kínában két újabb halálos áldozatot követelt. Ezzel a távol-keleti országban ötre emelkedett a fertőzés által okozott halálesetek száma. A WHO szóvivője szerdán Pekingben elmondta, hogy a két legutóbbi elhalálozás még decemberben történt, de csak most vált ismertté.

A jelentésekből nem derült ki, hogy az öt halott a nyolc fertőzéses beteg közé tartozott-e.