Meghalt egy madárinfluenzás tünetekkel kezelt indonéz kisfiú

MTI
2006.01.17. 10:02

Meghalt egy madárinfluenzás tünetekkel kezelt kisgyermek kedden Indonéziában, néhány nappal azután, hogy lánytestvére ugyanígy hunyt el, közölte az indonéz egészségügyi minisztérium egyik tisztségviselője. A hároméves kisfiú a Jáva szigetén fekvő Bandung kórházában halt meg, ahova a múlt hét végén szállították be.

A gyermekek véréből vett mintákat az indonéz hatóságok vizsgálatra elküldték az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által elismert hongkongi (Hong Kong) laboratóriumba. Az orvosok azonban feltételezik, hogy a kisfiú halálát a madárinfluenza H5N1-es vírustörzse okozta, amely már 79 emberéletet követelt Ázsiában és Európában.

A madárinfluenzában már több száz millió csirke és kacsa pusztult el, amióta a betegség 2003-ban pusztító útjára indult és Ázsia-szerte megtizedelte a baromfiállományt. A vírusfertőzés állatokról emberekre is átterjedt; a betegség Vietnamban és Thaiföldön szedte a legtöbb halálos áldozatot, de Indonéziában is már tizenkét ember halálát bizonyítottan ez a kór okozta.