Hamis receptekkel üzletelt két orvos

2006.01.20. 14:51

Gyógyászati segédeszközök szabályellenes felírása, és támogatások jogellenes felvétele miatt emeltek vádat a közelmúltban két orvos ellen Békés megyében - értesült a HavariaPress. Az ügyben csaknem három éven keresztül folyt nyomozás, 30 településről mintegy 140 embert hallgattak ki, a nyomozás teljes iratanyaga pedig megközelíti a tízezer oldalt.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 2002-2003 fordulóján végzett ellenőrzése során több tucat olyan beteget találtak Békés megyében, akik soha nem igényeltek, és nem is kaptak szobai kerekes székeket. Kiderült, hogy a legelső ilyen vényt még 1999. december elején írták fel, majd 2003. januárjáig folyamatosan születtek hasonló, hamis iratok.

2005 nyarára a szakértői vélemények és bizonyítékok két orvosra terelték a gyanút. Egyikük, egy gyógyászati segédeszközök forgalmazásával foglalkozó vállalkozó megkérte orvostársát arra, hogy az általa megadott adatok alapján állítson ki orvosi vényeket, az érintettek vizsgálata nélkül. Az összesen 129 darab kiállított vényt a vállalkozó saját boltjában érvénytelenítette, majd benyújtotta azokat az Egészségbiztosítási Pénztárhoz, és felvette az értük járó 6 millió forintos támogatást. A valótlan vényekért az azokat kiállító orvos darabonként háromezer forintot kapott.