Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Irakban ölt a madárinfluenza

2006.01.30. 13:46

Egy fiatal lány halálát okozta madárinfluenza az iraki Kurdisztán Szuleimáníja városában január 17-én, jelentette be az iraki egészségügyi miniszter. "A lányon végzett tesztek kimutatták, hogy az emberre is veszélyes madárinfluenza vírus fertőzte meg" - mondta el Abdul Muttalib Mohammed Ali egészségügyi miniszter. Szulejmanija városi kórházának vezetője hozzátette: "A miniszter a kairói laboratóriumból érkezett adatokra alapozza állítását. A vizsgálat bebizonyította, hogy a lány vérmintájában H5N1 vírus volt".

A World Health Organisation (WHO) genfi szóvivője, Maria Cheng is az iraki egészségügyi minisztertől értesült a halálesetről: "Az esetet korábban is vizsgálták, azonban a Bagdadban végzett vizsgálatok negatív eredményt mutattak." Cheng ugyanakkor elmondta, hogy a madárinfluenza vírusának vizsgálata rendkívül összetett, nem ez volt az elő eset, hogy az eredményeket utólag kellett módosítani.

A WHO közölte, hogy a lány nagybátyjának esetét is vizsgálják, aki múlt pénteken halt meg. Szuleimáníja a török határ közvetlen közelében fekszik, ahol már korábban jelentették a járvány emberek közti kitörését. A lány esete azzal magyarázható, hogy lakhelyéhez közel terül el egy tó, amely a Törökországból dél felé tartó költöző madarak kedvelt pihenőhelye. A környéken húsz további H5N1 vírusfertőzésről számoltak be.