Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Madárinfluenza járvány Hongkongban

MTI
2006.02.03. 12:42

Valószínűleg járványos méretű a madárinfluenza Hongkongban és térségében - közölte pénteken a hongkongi egészségügyi miniszter azután, hogy a héten egy vadon élő madár és egy háziszárnyas elpusztult e betegségben Kína különleges közigazgatási területén. "Miután különféle vadon élő madarakban és szárnyasokban jelen van a vírus (az emberre is veszélyes H5N1), bizonyosak lehetünk abban, hogy a betegség járványos méretű a madarak körében. (...) Nemcsak Hongkongról van szó. A vírus a szomszédos területeken, így Dél-Kínában is jelen van" - mondta sajtóértekezletén York Csou.

Már a múlt év végén is felbukkant a H5N1 vírus a Gyöngy-folyó torkolatában: decemberben jelezték a hongkongi állategészségügyi hatóságok, hogy két elhullott madár - egy szürke gém és egy vörösbegyféle - szervezetében fellelték a madárinfluenza kórokozóját. A madárinfluenza első nagy járványa Hongkongban tört ki 8 évvel ezelőtt. Hat ember vesztette életét akkor a Kínához tartozó különleges igazgatású területen, és másfél millió háziszárnyast irtottak ki a hongkongiak a járvány továbbterjedésétől való félelmükben.

Azóta azonban megkímélte Hongkongot a madárinfluenza. A kór 2003 óta ismétlődő ázsiai fellobbanásai mostanáig egyszer sem érték el a hatmillió lakosú dúsgazdag területet.