Tömeges madárpusztulás Észtország partjainál

2006.02.06. 21:05

Háromezer madár tetemét emelték ki eddig az olajfoltból - közölte hétfőn Tallinnban Vilju Lilleleht, az észt ornitológiai társaság egyik tagja. Emlékeztetett arra, hogy az olajfoltok miatt bekövetkező madárpusztulás áldozatainak mintegy tíz százalékát lelik fel egyáltalán. "Az elpusztult madarak tényleges száma elérheti a 35 ezret" - hangoztatta.

Húsz tonnányi olaj mintegy 35 kilométeres szakaszon szennyezte be a tengervizet az elmúlt napokban. A mérgező anyag valószínűleg egy arra elhaladt tartályhajóból került a Balti-tengerbe. Hivatásos mentőalakulatok és önkéntesek fáradoznak azon, hogy kimentsék a még élő szárnyasokat, és elszállítsák a tetemeket, mert félő, hogy azokat más állatok eszik meg, és így ők is elpusztulnak. Olajtól átitatott madarakat láttak Finnország délnyugti partjainál is.

Az elhullott madarak között vannak hattyúk, jeges récék és az Északi-sarkról, a finn és az orosz tundrákról délre vándorló madarak. Veszélyeztetve vannak a rétisasok és uhuk is, amelyek megehetik az olajtól átázott és elpusztult vízimadarakat. A mentést nehezíti, hogy a térségben jelenleg cudar hideg van, éjszakánként mínusz 20 fok alá süllyed a hőmérő higanyszála.