Újabb madárinfluenzás fertőzés Kínában

MTI/AFP
2006.02.08. 06:50
Újabb madárinfluenzás fertőzésről számoltak be szerdán a kínai hatóságok, mindazonáltal hangsúlyozták, hogy ellenőrzés alá vonták a helyzetet.

A pekingi mezőgazdasági minisztériumnak a tárca internetes honlapján megjelent közleménye szerint a fertőzés ezúttal az északi Sanhszi (Shanxi) tartománybeli Jang-csüan város egyik baromfitelepén ütötte fel a fejét, ahol múlt szerdáig 15 ezer csirke pusztult el. Az állategészségügyi hatóságok vizsgálata kedden megerősítette, hogy az állatok pusztulását a madárinfluenza - emberre is veszélyes - H5N1-es vírustörzse okozta. A fertőzött baromfitelep környékén óvintézkedésként 187 ezer szárnyast öltek le, a fertőzés terjedését ellenőrzés alá vonták a hatóságok - hangoztatta a közlemény.

A madárinfluenza 2003 végén ütötte fel a fejét Ázsiában, a betegség azóta legalább 88 emberéletet követelt a világon. Kínában, a világ legnagyobb baromfitenyésztő országában, a múlt év eleje óta több mint 30 fertőzési gócpontot észleltek és tíz emberi megbetegedést, közülük hét halálosnak bizonyult.