A madárinfluenzára figyelmezteti az EU-t a WHO

MTI
2006.02.11. 20:22

Fokozott elővigyázatosságra intett, és határozottabb válaszlépésekre szólított fel az ENSZ szakosított szervezete, miután az Európai Unió két tagállamában is felbukkant madárinfluenza gyilkos változata.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője azt is hangsúlyozta szombati sajtótájékoztatóján, hogy a betegség egyelőre csak állatok között okoz járványt. A szóvivő szerint fokozni kell a megfigyelést azokban a térségekben, amelyek határosak a megbetegedéseket jelentő országokkal. Szombaton hozták nyilvánosságra, hogy most először Olaszországban és Görögországban is azonosították a madárinfluenza H5N1 vírusát, mégpedig elhullott hattyúk szervezetében.

A fokozott megfigyelés egyebek között azt jelenti, hogy a kórházaknak külön oda kell figyelniük az influenzás tünetekkel érkező páciensekre, s meg kell kérdezniük tőlük, hogy érintkezésbe kerültek-e beteg madarakkal. Ugyancsak jobban oda kell figyelni, és gyorsan jelenteni kell az egészségügyi hatóságoknak, ha valaki madarak hirtelen elhullását észleli a környezetében. A szóvivő hangsúlyozta, hogy nem szabad hozzányúlni beteg vagy már kimúlt állatokhoz.

A WHO a betegség további terjedését jelző esetek dacára sem emeli az általános emberi járványra vonatkozó készültségi szintjét, mivel a kórt "nem nagyon könnyen" kapják el az emberek.