Hóhelyzet Csehországban: a hadsereg is részt vesz a mentésben

MTI
2006.02.12. 00:13

A hadsereg szombaton is részt vett a mentésben a hó borította településeken Csehországban, ahol a napok óta tartó erős havazás miatt továbbra is fennakadások vannak a közlekedésben és a hegyekben nőtt lavinaveszély.

Összesen 80 katona és 38 nehézgépjármű vesz részt a mentési munkálatokban a regionális vezetők kérésére a nyugat-csehországi Karlovy Varyban, Dél-Csehországban és a nyugat-morvaországi Olomouc térségében - közölte szombaton Iva Ruskovská, a védelmi minisztérium szóvivője.

A délnyugat-csehországi Sumava-hegységben a hótól elzárt településekhez vezető utak megtisztításához kérte a katonák segítségét Ján Zahradnik, Dél-Csehország kormányzója.

A havazás fennakadásokat okozott a közlekedésben, több utat le kellett zárni.

Szombaton újabb háztetők omlottak be, közülük három Visocina körzetben, a dél-csehországi Kaplicében pedig egy raktárépület omlott be a hó súlya alatt, senki nem sérült meg.

Pénteken kora este a vizes hó nagy súlya alatt beszakadt egy téli stadion tetőszerkezete a dél-morvaországi Humpolecben, a baleset nem követelt áldozatokat, mert a létesítményt időben kiürítették.

A hegyekben nőtt a lavinaveszély: az észak-csehországi Óriáshegységben és az észak-morvaországi Jeseník-hegységben az ötfokozatú skála szerinti négyes fokozatú lavinaveszély van.