Sára, Márió
2 °C
6 °C

Vészhelyzet egy belga repülőn

2006.02.14. 11:54

Katasztrófafilmekben látott jelenetek játszódtak le az egyik belga légitársaság, a Virgin Express Brüsszel-Barcelona közötti járatán: a gép hirtelen zuhanni kezdett, majd élesen bedőlve megfordult, s az utasok feletti tartókból kizuhantak az oxigénmaszkok is. Mindez hétfőn, egy órával a felszállás után történt, és sok pánikba esett embernél az utaskísérőknek kellett közbeavatkozniuk, segíteni felerősíteni az oxigénmaszkokat.

A kritikus időszak körülbelül tíz percig tartott. A gép műszerei azt mutatták, hogy a Boeing 737-es elülső ajtajánál szivárgás támadt, azaz csökkent a kabinnyomás. Ez tízezer méter magasban végzetes lehet, ezért a pilóta az azonnali ereszkedés és a visszafordulás mellett döntött. A repülőgép szerencsésen leszállt Brüsszel repülőterén, senkinek sem esett baja.

Az utasok - akik saját bevallásuk szerint életük legnagyobb félelmét élték át - kárpótlásul mindössze 3 eurós kávéutalványt kaptak, amit a repülőtéren lehetett beváltani. Két órával később azok, akiknek nem ment el a kedve a repüléstől (többen ugyanis inkább lemondták az utat) a Virgin Express tartalékgépén újra elindulhattak Barcelonába - ahova azután szerencsésen meg is érkeztek.