Cinkefőző verseny Szatmárcsekén

MTI
2006.02.25. 15:23
Öt ország 27 szakács csapatának részvételével szombaton megkezdődött a kétnapos nemzetközi cinkefőző verseny Szatmárcsekén. A térség legnagyobb idegenforgalmi-gasztronómiai rendezvényét Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter nyitotta meg.

A hazai, a szerb-montenegrói, szlovákiai, romániai és ukrajnai szakácsok a kötelezően burgonyából főzött, liszttel besűrített cinke mellett, amit gazdagon díszítettek libahússal, sertéssülttel, kolbásszal, hurkával, vagy telfölös túróval és szilvalekvárral, egy-egy tájjellegű specialistással is meglepték a zsűrit, valamint az ötezernél is több vendéget.

Az uszkai főzőmesterek, élükön Sértő-Radics István polgármesterrel például pászkalevest is feltálaltak. Őry Béláné, Incze Gizella szakács az MTI munkatársának elmondta, hogy ez az egyik legősibb szatmári étel, ami tulajdonképpen füstölt sertéshúsból készítetett leves, erősen fűszerezve, a tészta benne pedig a frissen sütött pászka.