Mátyás
-6 °C
1 °C

Iszonyatos módon vágják a magyar borjakat Egyiptomban

MTI
2006.02.27. 17:46
Három évtizedes története során az egyik legborzasztóbb, borjakkal szembeni kegyetlenséget rögzítette filmre egy vágóhídon a brit Compassion in World Farming (CIWF) nevű nemzetközi állatvédő szervezet, amelyet február 18-án be is mutatottak Kairóban egy állatvédelmi konferencián.

A filmen brutális és szervezetlen vágás látható. Ez nemcsak a nemzetközi állatvédelmi szabályokkal, hanm az iszlám által előírt rituális levágás előírásaival is ellenkezik. A képeken látható eljárás ráadásul élelmiszer-biztonsági és közegészségügyi kockázatot is rejt.

A Bassatin vágóhídra a világ több részéről szállítanak borjakat: Ausztráliából, Romániából és Magyarországról is. A filmen a hosszú tengeri utazástól láthatóan elcsüggedt állatokat megütik, a földön húzva vonszolják és torkukat - előzetes kábítás nélkül - vágják át. A CIWF munkatársa beszámolt arról is a konferencián, hogy a levágást és a feldolgozást egy térben hajtották végre, ami teljességgel ellentétes az Állategészségügyi Világszervezet előírásaival - ezeket egyébként Egyiptom is elfogadta.