Már hat német tartományt érint a madárinfluenza

MTI
2006.03.04. 21:03
Alsó-Szászországban is kimutatták egy elhullott vadlibában a madárinfluenza H5N1 vírusát, s ezzel hatra nőtt a madárinfluenza által érintett német tartományok száma.

Hannoverben szombaton jelentették be, hogy az állatot egy héttel ezelőtt találták meg egy szántóföldön, Soltau-Fallingsbostel körzetben. Egyelőre nem tisztázott, hogy a H5N1 agresszív variánsáról van-e szó.

Az alsó-szászországi földművelésügyi minisztérium szóvivője azt hangsúlyozta, hogy a döglött vadliba fellelési helyétől számított egy kilométer sugarú körben nincsenek nagyobb baromfiállományok, egy-két magánszemély gondoz kisebb állományt.

Maga Alsó-Szászország azonban a legtöbb háziszárnyassal rendelkező német tartomány: 72 millióra becsülik a tyúkok, kacsák, libák, pulykák számát.

Alsó-Szászországon kívül Németországban főleg Mecklenburg-Elő-Pomerániát érinti a madárinfluenza, de találtak elhullott, fertőzött vadmadarakat Schleswig-Holsteinben és Brandenburgban, valamint a déli Bajorországban és Baden-Württembergben is.

A baden-württembergi Mannheimben is fertőzött állatra bukkantak, Mannheim az első német nagyváros, amelyre kiterjedt a kór. Berlin környékén is előfordult már, hogy vírussal fertőzött vadmadárra leltek.

A baromfiállomány körében továbbra sem észlelnek megbetegedéseket. A fertőzött állatok fellelési helye körüli három, illetve tíz kilométer sugarú körben elrendelték, illetve nyomatékosan ajánlják, hogy a macskákat ne eresszék ki a szabadba, a kutyákat pedig tartsák pórázon. A Mecklenburghoz tartozó Rügenen egy macskában is kimutatták már korábban a H5N1-et, annak is az ázsiai variánsát.