Késik a vakcinagyártás finanszírozása

2006.03.08. 17:58

A madárinfluenza vírusa ellen kifejlesztett magyar oltóanyagot gyártó cég még nem kapta meg a támogatásként megígért négymilliárd forintot, de feltehetően hamarosan hozzájut a pénzhez - mondta el a kft. szóvivője, Németh Zsolt szerdán az MTI-nek. Kóka János gazdasági miniszter február közepén jelentette be, hogy a Magyar Fejlesztési Bank az Omninvest Kft.-nek kétmilliárd forintos hitelt nyújt. Ezen kívül további kétmilliárd forintra pályázott a cég.

Németh Zsolt szerint "technikai oka" van annak, hogy még nem kapták meg a banktól a pénzt, hiszen eddig semmilyen kifogás nem érkezett a hitelkérelmükkel kapcsolatban. Mint mondta, a pénzintézetnél feltehetően még tart a kérelem elbírálása. A szóvivő elmondta: a kft. az Asbóth Oszkár Húzóágazati Innovációs Program pályázatán nyert el kétmilliárd forintot kutatás-fejlesztésre az influenza "A" vírus okozta pandémia elleni védekezéssel összefüggésben. "Még nem írtuk alá a konkrétumokat és a feltételeket tartalmazó szerződést" - tette hozzá.

Az oltóanyaggyártásról elmondta: a kft. már legyártott 20 ezer ampullát a H5N1 vírus elleni vakcinából, és folyamatosan készül arra, hogy - ha szükség lesz rá - megkezdhesse nagyobb mennyiség gyártását. A szóvivő arra számít, hogy március végéig a cég megkapja az oltóanyag ideiglenes forgalomba hozatalához szükséges engedélyt, vagyis a törzskönyvet.