Gerzson
-3 °C
2 °C

Lefújták a H5N1-riadót Belgiumban

MTI
2006.03.09. 00:47
Az első vizsgálati eredmények szerint nem madárinfluenzában betegedett meg az a belga férfi, aki a múlt hét végén tért vissza Kínából, s másnap a betegség tüneteihez hasonló panaszokkal jelentkezett egy brüsszeli kórházban.

A szerda késő esti bejelentés szerint a férfi szervezetében nincs jelen a madárinfluenza H5N1-es vírusa, legalábbis az első eredmények ezt mutatják. Azonban a szakemberek még további vizsgálatokat végeznek, hogy teljesen ki lehessen zárni ezt a lehetőséget - olvasható a belga kormány tárcaközi influenza-bizottságának közleményében.

Az ázsiai országból hazatért férfi esetéről Rudy Demotte egészségügyi miniszter számolt be szerdán a belga képviselőházban, de már ő is hangsúlyozta: csekély az esélye, hogy valóban erről a betegségről legyen szó.

Mivel azonban az illető Kínában madárinfluenzával fertőzött vidéki körzetekben járt, s megfordult piacokon is, a szakemberek komolyan vették a panaszokat, s azonnal megkezdték a szükséges ellenőrző vizsgálatokat. Belgiumban január közepén már volt egy hasonló ügy, s ez is hamis riadónak bizonyult.