Újabb árhullám érkezik a Krasznán

MTI
2006.03.11. 12:51

Újabb árhullám érkezik a Kraszna romániai szakaszáról a folyó Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei részére, ahol jelenleg is harmadfokú az árvízvédelmi készültség, közölte a nyíregyházi Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság sajtóügyeletese szombaton. Az utóbbi 24 órában a hóolvadást gyorsította az eső is, emiatt a Kraszna erdélyi szakaszán Alsószopornál másfél méterrel nőtt a vízszint, mondta Mihalikné Csorbák Erika.

A Kraszna gátjai mentén a vízterhelés hatására megszaporodtak a gát altalaj-szivárgások, ami fokozott figyelmet követel a véderőktől. A sajtóügyeletes elmondta, hogy a szakemberek folyamatosan ellenőrzik a töltéseket, és a tapasztalatok alapján egyeztetik, indokolt-e és milyen beavatkozásokra van szükség.

A többi szabolcsi folyó, a Tisza, a Szamos és a Túr készültségi szint alatt apad. A belvíz viszont nőtt Szabolcsban, 700 hektárral nagyobb területen, már 19.700 hektáron áll a víz. A vízügyi igazgatóság, négy vízgazdálkodási társulás és nyolc települési önkormányzat tart másod- és elsőfokú készültséget a területén.