Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Leállítják a SZOT-szálló átépítését

Index/OS
2006.03.11. 22:23
Jogerőre emelkedett a Fővárosi Bíróság szeptemberi végzése a volt SZOT-szálló építési engedélye felfüggesztéséről, miután a Legfelsőbb Bíróságnál az építtető PRO-HILL Kft. visszavonta fellebbezését az Ítélőtábla döntése ellen.

Így nem épülhet tovább a városkép megsértéséért és jogszerűtlen engedélyezés miatt megtámadott épület. A tervek alapján a volt SZOT-szállónál magasabb lenne az Excelsior Budapest Spa luxuslakóház. Az építkezés állni fog, amíg a Budapest Világörökségéért Alapítvány által indított per jogerős ítélettel le nem zárul.

A világörökségi panorámával együtt látszó építkezés ügyében az UNESCO is beindította gépezetét.

Hamarosan várhatók nemzetközi világörökségi szakértők helyszíni szemlére és a helyzet tisztázására. Az UNESCO világörökségi tanácsadó szerve, az ICOMOS magyar tagozata állásfoglalást adott ki: "a volt SZOT-szálló tervezett átépítését, az épület tömegének nagyobbítását a világörökségi területre kivetülő káros hatása miatt ellenezzük. Az épület tömegének tervezett kiterjesztését meg kell akadályozni".

Az UNESCO Világörökség Központ akár a világörökség cím visszavonását is kezdeményezheti, ha az építkezés nem marad az eredeti épület méretein belül. A Budapest Világörökségéért Alapítvány az UNESCO-val és hazai társ-szervezetekkel együttműködésben a történeti városnegyedeknek a túlzó fejlesztésektől való megóvását képviseli a volt SZOT-szállónál éppúgy, mint a budai alsó rakpartnál, a Várbazárnál, a Király utcában vagy másutt.