József, Bánk
-7 °C
0 °C

Egyneműek házassága - parlamenti botrány Zágrábban

MTI
2006.03.17. 15:28
Kormánypárti képviselők dühödt ellenállásába ütközött a horvát parlamentben az a törvénytervezet, amelyet balközép pártok terjesztettek be az egynemű párok regisztrált élettársi kapcsolatának elismeréséről.

A heves pénteki vita, amelyben egyes képviselők nyíltan ellenséges kirohanásokra ragadtatták magukat a homoszexuálisokkal szemben, arra utal, hogy a tervezetnek nincs esélye sikerre a kormányzó Horvát Demokrata Szövetség (HDZ) uralta 151 fős parlamentben.

A jobboldali, konzervatív képviselők szerint a tervezet "Isten és természet ellen való". Lucija Cikes képviselőnő kijelentette, hogy "az egész világegyetem heteroszexuális, egy atomtól kezdve a légyen át az elefántig". Egy másik képviselőnő, Carmela Caparin szerint "a horvátok - katolikusok, ennélfogva a homoszexuális párok ellen vannak". A tervezet elutasítására buzdította a zágrábi szábort a kormány is.

A tervezetet Ivo Banac független és Sime Lucini szociáldemokrata képviselő terjesztette be. A cseh parlament szerdán fogadta el véglegesen, az államfői vétót is felülbírálva, az egynemű párkapcsolatok anyakönyvi bejegyeztetését lehetővé tévő törvényt.