Sára, Márió
2 °C
6 °C

Lassan áradnak a folyók Észak-Magyarországon

2006.03.24. 17:40

Az elmúlt két nap enyhe, ugyanakkor csapadékos időjárása miatt kisebb-nagyobb árhullámok alakultak ki a folyók észak-magyarországi szakaszain. Jelentősebb mennyiségű csapadék hullott Kárpátalján és Erdélyben, ezért számottevőbb vízszintemelkedést a Felső-Tisza és a Szamos vízrendszerében regisztráltak a vízügyi szakemberek.

Várható, hogy a Tisza bodrogközi felső szakaszán első fokú készültségi szinthez közeli, esetleg azt elérő, míg az alsó, Tokajhoz közeli szakaszon azt kissé meghaladó vízszintek alakulnak ki vasárnap és a jövő hét első napjaiban, míg Tokaj alatt a várható vízszintek nagy valószínűséggel elérik, vagy meghaladják majd az első fokú készültséget, mondta Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) szóvivője pénteken.

A Bodrog kárpátaljai forrásfolyóin, valamint a folyó alsó szakaszán továbbra is lassú emelkedés tapasztalható, a következő néhány napban Felsőbereckinél 500 centiméter körüli vízállás várható, míg Sárospataknál 480 centiméter magasságra duzzadhat a folyó szintje, ekkor már el kell rendelni az első fokú készültséget.