Márk
13 °C
28 °C

Az esőzés ellenére folytatódik az apadás

MTI
2006.04.06. 23:45
Délután négy óra nincs változás az országos árvízi helyzetben, a folyókon az esőzés ellenére folytatódik az apadás - közölte csütörtök este fél 11-kor az MTI-vel az Országos Katasztófavédelmi Főigazgatóság ügyeletese.

Budapestnél a Duna vízszintje este 9 órakor 831 centiméter volt, az apadás folyamatos. Újabb buzgárosodást, átszivárgást nem tapasztaltak - mondta el az MTI-nek Grafjódi Gabriella, a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság sajtóreferense. A szakemberek folyamatos figyelő szolgálatot tartanak a Margitszigeten, a III., Királyok útjánál és Pünkösdfürdőnél - tette hozzá. Az Útinform tájékoztatása szerint a 2-es főutat Sződligetnél és Vácnál zárták le. Gödnél és Vác déli részén a 2/A jelű útra terelik a forgalmat. A főúton Budapest határa és a Dunakeszi körforgalom között 7,5 tonnás súlykorlátozás van érvényben.

A 10-es főutat Süttő és Neszmély között zárták le, Tardos felé lehet kerülni - áll az Útinform honlapján közzétett közleményben.

A 11-es főút változatlanul zárva Leányfalu és Tahi között, Dunabogdánynál, Visegrádon, Basaharc és Pilismarót, valamint Esztergom és Tát között. Közúton nem közelíthető meg Pilismarót és Dömös, valamint a Szentendrei-sziget települései (Kisoroszi, Pócsmegyer, Szigetmonostor).

Visegrád és Dunabogdány Szentendre és Pilisszentlászló érintésével, az ún. pilisi feltáró úton át elérhető. Visegrád belterületén - a 11-es főúttal párhuzamos - önkormányzati úton haladhat a forgalom.

Esztergom és Tát között a Pilisen át, vagy a 111-es és a 117-es főúton át lehet eljutni Esztergomba.

A 12-es főutat lezárták a 2-es főút és Verőce között. A település csak a 2-es főút irányából, Katalinpuszta felől érhető el. Nagymaroson is lezárták a főutat, a járműveket a közeli mellékutcákba irányítják. A településre csak a helyi lakosokat és az árvízi védekezésben résztvevőket engedik be. Verőce és Szob között 12 tonnás súlykorlátozást vezettek be, a nehezebb járműveknek a Márianosztra - Kóspallag útvonalon kell kerülni.

Fejér megyében a 6-os főút Ercsi és Dunaújváros közötti szakaszáról 18 órától kitiltották a 3,5 tonnánál nehezebb járműveket. A forgalmat az Ercsi - Martonvásár - 7-es főút - 62-es főút útvonalra terelik. Bács-Kiskun megyében lezárták az 55-ös főutat a bajai Türr István-híd és Pörböly község között. A Dunához, illetve a dunai komphoz vezető utak nem járhatók Tassnál, Szalkszentmártonnál, Soltnál, Hartánál és Géderlaknál. Baranya megyében az 56-os úton Dunaszekcső és Bár között félpályás útlezárás, jelzőlámpás irányítás, valamint 40 km/órás sebességkorlátozás van érvényben. A mohácsi komphoz vezető utat lezárták. A Tisza áradása miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Bács-Kiskun megyében több, komphoz vezető útszakaszt lezártak. Csongrád megyében a magas vízállás miatt szünetel a kompközlekedés Csongrádnál, Mindszentnél és Szeged-Tápénál is. Szegeden lezárták a Huszár Mátyás-rakpartot. A Sajón, a Bodrogon, a Hernádon és a Fehér-Körösön levonuló árhullám miatt is több alsóbbrendű utat lezártak - tájékoztatott az Útinform.