Benedek
-4 °C
5 °C

Az Elba vízszintje rekordot döntött Észak-Németországban

MTI
2006.04.08. 23:16
Az Elba vízszintje magassági rekordot döntött szombaton Észak-Németországban, Csehországban és Szlovákiában viszont elkezdtek apadni a folyók.

Az Elba menti védekezés sokkal hatékonyabb az idén, mint négy évvel ezelőtti árvíz idején, ezért úgy tűnik, sikerül elkerülni az akkori súlyos gondokat. Az alsó-szászországbeli Hitzackerben, mintegy 100 kilométerre a Balti-tengertől a folyó vízszintje 7,5 méterre, 8 centiméterrel magasabbra emelkedett, mint 2002-ben, és 5 centiméterrel magasabbra, mint a valaha mért legmagasabb. Ötven kilométerrel feljebb, a Schleswig-Holstein tartománybeli Lauenburg város közelében az Elba 9 méteren tetőzött, 30 centiméterrel magasabban, mint négy éve, és várhatóan további 30 centiméterrel tovább nő.

Csehországban a hatóságok már elkezdték az ár elvonulása után maradt szenny eltakarítását, a fertőtlenítést, de az Elba, a Luznice és a Nezarka folyók mentén még mindig érvényben van a legmagasabb fokú árvízvédelmi készültség. Sajtójelentések szerint Radko Martínek regionális fejlesztési miniszternek az a szándéka, hogy lebontatja az ártéren épült házakat.

Szlovákiában szintén érvényben van még a legmagasabb fokú készültség a Dunán Párkány közelében, a Morván Magyarfalunál (Záhorská Ves), illetve a Latorcán és a Bodrogon, de apadnak a folyók. A hatóságok szerint Pozsonyban a szombaton mért 624 centiméterről vasárnapra 580-ra esik a vízszint a Dunán.