Lezuhant a hangsebességbajnok

MTI
2006.04.21. 06:16

Légi szerencsétlenségben életét vesztette Scott Crossfield, aki az amerikai repüléstörténet egyik úttörőjének számított; az ötvenes évek elején ő lépte először kétszer túl a hangsebesség határát. A 84 éves veterán pilóta saját vezetésű kisgépével csütörtökön zuhant le Georgia amerikai szövetségi állam déli részén - közölte a helyi légi közlekedési hatóság egyik illetékese.

Crossfield 1921-ben Kaliforniában született. Világhírnévre 1953-ban tett szert amikor egy Douglas Skyrocket típusú géppel kétszer is elérte az óránkénti 2078 kilométeres sebességet.

A későbbiekben is több kísérleti repülésben vett részt, majd az amerikai űrkutatási hivatala, a NASA egyik vezető munkatársként dolgozott. Michael Griffin, a NASA főigazgatója felelevenítve Crossfield érdemeit emlékeztetett arra, hogy a berepülő pilóta próbálta ki először az X-15 típusú rakéta-repülőgépet. Ez a tesztrepülés fontos részét képezte annak a folyamatnak, amely során az amerikai űrhivatal felkészült arra, hogy embert küldjön a világűrbe.