Életfogytiglani börtönnel büntetik Zacarias Moussaouit

MTI
2006.05.03. 23:02
Életfogytiglani börtönnel sújtják a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások egyetlen vádlottját, Zacarias Moussaouit, akinek az életét megkímélte az esküdtszék.

A kilenc férfi és három női esküdt összesen 40 órás mérlegelés után meghozott döntését szerdán, helyi idő szerint késő délután ismertették az alexandriai bíróságon, ahol a pert lefolytatták.

A terrorcselekmények idején a vádlott már egy hónapja börtönben volt, a kormány ügyészei azonban azzal érveltek a legsúlyosabb büntetési nem mellett, hogy Moussaoui tudta, mire készülnek a terrorista cimborái, mégis elhallgatta azt a hatóságok előtt, így hazugságaival közvetlenül is felelős a csaknem 3 ezer áldozat haláláért.

A 37 éves algériai születésű francia állampolgárt 2001 augusztusában tartóztatták le a bevándorlási törvények megszegéséért Minnesotában, ahol pilótatanfolyamon vett részt.

Korábbi vallomásainak ellentmondva Moussaoui március végén beismerte, hogy nem egy későbbi terrorhullámban lett volna szerepe, hanem neki is szeptember 11-én lett volna feladata: egy ötödik utasszállítót kellett volna eltérítenie és a washingtoni Fehér Háznak vezetnie.