Ötmilliárd eurós bélyegcsalás Spanyolországban

MTI
2006.05.11. 14:49

Hivatalosan is vádat emeltek a spanyol hatóságok a bélyegek eladásával foglalkozó Afinsa kereskedőház öt vezetője ellen, akiket az ország történetének legnagyobb csalásával gyanúsítanak. Közel 350 ezer kisbefektető helyezte megtakarított pénzét a világ legnagyobb bélyegkereskedő társaságának számító Afinsa, és a 140 irodával rendelkező Fórum Filatelico gondozásába. A kár teljes összege elérheti az 5 milliárd eurót.

A két spanyol bélyeggyűjtő társulat kisbefektetőktől 40-80 ezer forintnak megfelelő eurót csalt ki azzal az ígérettel, hogy a megvásárolt bélyegek értékének évi 6 százalékos növekedésével jelentős haszonra tesznek majd szert. A gyakran nyugdíjas befektetők soha nem látták ténylegesen a bélyegeket, a pénz befizetésével csupán a beígért haszonnal növelt pénzösszeg visszatérítésére kaptak "garanciát".

Károsultak százai tüntettek szerdán a két cég irodái előtt. A spanyolországi csalás nagy méretei ellenére brit szakértők nem tartják valószínűnek, hogy megismétlődne a bélyegek világpiacának hasonló okokból bekövetkezett 1980-as összeomlása.