Sírrongáló gyerekek Jászárokszálláson

MTI
2006.05.26. 15:23

Közel nyolcvan sírt rongált meg a napokban a jászárokszállási temetőben két kiskorú fiú, akik lefeszítették a fémkereszteket a sírokról, hogy a fémet pénzzé tegyék. A nyomozók a helyszíni szemle során találtak egy pulóvert, amelybe néhány fémkeresztet és a lefeszítésükhöz használt ácskapcsot tekertek, a vizsgálat során pedig több szemtanú is beszámolt arról, hogy két fiatalt láttak gyalogosan és kerékpárral is a temető környékén.

A rendőrök a személyleírás alapján, illetve a talált ruhadarab segítségével eljutottak egy 13 éves fiúhoz, aki beismerte, hogy ő a tettes. Fény derült arra is, hogy társként 11 éves unokatestvére vett részt a sírok megrongálásban - mondta el Budai Orsolya, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei rendőrség szóvivője.

Az alumíniumból illetve sárgarézből készült feszületeket azért szedték le, mert azokat a színesfém-kereskedőnek akarták eladni, hogy ily módon pénzhez jussanak. Mivel a sírrongáló fiatalok gyerekkorúak, büntethetőségük kizárt, a rendőrség esetükben a gyámhatósághoz fordult - tette hozzá Budai. A sírrongálásos fémlopás nagy felháborodást váltott ki a helyiek körében, és az is bosszantja őket, hogy a temető őrzését nem tudják megnyugtatóan megoldani.