Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Százhúsz orosz önkéntes teszteli a madárinfluenza elleni vakcinát

2006.05.30. 16:14

Embereken is megkezdték Oroszországban egy új vakcina klinikai tesztelését, amely hatékony lehet a madárinfluenza elleni küzdelemben - jelentették be keddi moszkvai sajtótájékoztatójukon a kísérletben részt vevő szakemberek. A kísérletre 120 önkéntes felnőtt jelentkezett. Nem kell kórházba feküdniük, hanem egy szentpétervári és egy moszkvai virológiai intézet munkatársai folyamatosan vizsgálják egészségi állapotuk alakulását. A két szakaszból álló klinikai kísérletek kimeneteléről körülbelül augusztus végén tudnak beszámolni.

Anton Katlinszkij, a kísérletet végző Microgen cég igazgatója elmondta: a vakcinát állatokon már kipróbálták, és ennek eredménye derűlátásra ad okot. A H5N1 vírus egy vietnami eredetű, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által tesztelésre ajánlott törzsét próbálják meg legyőzni az oltóanyaggal. Az önkéntesek között vannak orvosok, véradók, 18 éven felüli egészséges személyek, köztük olyanok is, akik veszélyeztetett helyen, például baromfifeldolgozó-üzemben dolgoznak.

Katlinszkij elmondta: a világon jelenleg 10 intézet foglalkozik a madárinfluenza ellenszerének a kifejlesztésével, de csak a fele végezett eddig teszteket is. Azt követően, hogy a kór 2003 végén Délkelet-Ázsiában megjelent, eddig 125 beteggel végzett a madárinfluenza emberre is veszély H5N1-es altípusa. A legtöbb áldozat háziszárnyasoktól fertőződött meg.