Újabb két hónapig előzetesben a gránátos rablók

2006.05.30. 17:16

Meghosszabbította a budaörsi Tescónál, illetve az Érden tavaly elkövetett fegyveres rablások három gyanúsítottjának előzetes letartóztatását a Fővárosi Bíróság kedden, közölte az MTI-vel az egyik gyanúsított védője. Az érdi ügyben nyereségvágyból több emberen - a budaörsi ügyben részben hivatalos személy sérelmére - elkövetett emberölés kísérlete miatt folyik a nyomozás. Mindkét ügyben van olyan sértett, aki maradandó fogyatékosságot szenvedett a lövöldözés során. A budaörsi Tesco parkolójában kézigránátot is használtak az elkövetők.

Baji Éva ügyvéd, az egyik gyanúsított védője az MTI-nek elmondta, hogy a bíróság az egy éve tartó előzetes letartóztatást újabb két hónappal hosszabbította meg bűnismétlés, illetve szökés, elrejtőzés veszélyére hivatkozva. A védők fellebbeznek a döntés ellen többek között azért, mert tudomásuk szerint hónapok óta semmifajta érdemi nyomozati cselekmény nem történt az ügyben, a védelem bizonyítási indítványaira, észrevételeire nem válaszol a nyomozó hatóság.

A védők sérelmezik azt is, hogy a nyomozó hatóság az egy éve tartó eljárás során mindmáig nem közölte velük, hogy konkrétan az egyes feltételezett elkövetőkkel szemben mi a gyanú. A védelem szerint a személyre szóló megalapozott gyanút sem támasztják alá közvetlen bizonyítékok, így például a helyszíni szemle, a szakértői vélemények, csupán egyetlen védett tanú vallomása, melyet az ügyvédek eddig nem ismerhettek meg.

A büntetőeljárási törvény szerint a személyre szóló megalapozott gyanú ügyében két évig folyhat a nyomozás, a tavalyi érdi, illetve tescós rablások gyanúsítottjai ügyében a bűnüldöző hatóságoknak jövő nyárig kell dönteniük. Keresztes Imre, a nyomozást végző Központi Nyomozó Főügyészség vezetője az MTI-nek a felvetésre azt mondta: nem vitáznak az ügyvédekkel a nyilvánosság előtt; a szakmai vita a bíróságon zajlik.