Géza
-12 °C
-4 °C

Pert nyertek a gleccsermúmia megtalálói

2006.05.31. 11:55
A nürnbergi Simon család nem jogerősen pert nyert abban perben, amely Ötzi, a gleccsermúmia megtalálóinak járó jutalom tárgyában folyt. Trient tartományi bírósága az előző fokon született ítéletet felülbírálva úgy döntött, hogy az időközben elhunyt Helmut Simont és feleségét kell elismerni a szenzációs régészeti lelet megtalálójaként - közölte Nürnbergben a napokban Georg Rudolph, a család ügyvédje.

Továbbra is vitatott azonban a megtalálói jutalom összege. Az ügyvéd szerint ugyanis a Dél-Tiroli tartomány által felkínált 50 000 euró nem elegendő. Ötzi látványos megtalálása óta, vagyis csaknem 15 éve folyik a vita a jutalom összegéről. Rudolph ügyvéd kevésnek találja az 50 ezer eurót és úgy véli, hogy 150 ezer már elfogadható lenne. Akkor ugyanis 50 ezer illetné meg az özvegyet és ugyanennyi két fiának mindegyikét is. Rudolph egyúttal hangoztatta, hogy érdekükben áll a hosszan elnyúló pereskedés mielőbbi befejezése.

A Simon házaspár 1991 szeptemberben hegyi túrája közben talált rá az 5300 éves múmiára az Ötztaler Alpokban. Helmut Simon 2004 októberben, 67 éves korában halálos kimenetelű balesetet szenvedett egy alpesi kirándulása közben Hofgastein közelében .