Géza
-12 °C
-4 °C

Sziklaomlás Svájcban

MTI
2006.05.31. 14:59

Két ember halálát okozó sziklaomlás miatt lezárták a svájci Alpokat észak-déli irányban átszelő egyik főútvonalat, a Szent Gotthard-alagúthoz vezető A2 jelzésű autópályát szerdán Svájcban. Mintegy 60 köbméter szikladarab zúdult le az Európa északi részét Olaszországgal összekötő útra Gurtnellen város közelében. A kőomlás egy délre tartó német rendszámú gépkocsit és két teherautót temetett be, amely az autópálya ellenkező oldalán egy pihenőhelyen parkolt - közölte Uri kanton rendőrsége.

A személyautóban ülő két ember, akinek kilétét még nem sikerült megállapítani, életét vesztette. A két teherautó-sofőr szerencsésen túlélte a sziklaomlást, jóllehet a lezuhanó kövek egyikük járművét felborították - tette hozzá Herbert Planzer szóvivő. Az érintett útszakasz megtisztítása nagy erőkkel folyik, a sziklaomlás sújtotta térségben geológusok is vizsgálódnak.

A forgalmat egész napra mindkét irányban lezárták az A2 jelzésű autópályán és a bevezető utakon, valamint a kőomlás által nem érintett, párhuzamosan futó mellékúton. A szóvivő szerint Uri kantonon nem lehet gépkocsival áthaladni. A rendőrség a Szent Bernát-hágóhoz vezető utat ajánlja az Alpokon átkelő autósoknak, a teherautókat azonban átmenetileg mindkét útvonalról kitiltották. Az áruszállítóknak azt tanácsolják, hogy keleti vagy nyugati irányba kerüljenek, vagy rakodják át szállítmányukat vasútra.