Tovább árad a Tisza szabolcsi szakasza

MTI
2006.06.03. 10:48
Tovább árad a Tisza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán; a sok eső miatt szombaton a Kraszna vízszintje is meghaladja a készültség elrendelését indokló magasságot - közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság sajtóügyeletese az MTI-vel.

A Tisza vásárosnaményi, záhonyi és tiszaberceli részén elsőfokú az árvízvédelmi készültség, a folyóba torkolló Lónyay-főcsatorna gátjainál is figyelőszolgálatot tartanak a vízügyi dolgozók - mondta Szamos Ferenc.

Tiszabercelnél várhatóan a másodfokú készenlét magasságát is elérni majd az árhullám. A Lónyay-főcsatornán a Tisza visszaduzzasztó hatása is emeli a vízszintet, emiatt a gávavencsellői torkolati szakasztól - egészen a Nyíregyházával szomszédos Kótajig - elsőfokú készültséget kell fenntartani.

A Krasznán is folyamatosan nő az ár, a számítások szerint szombaton készültség bevezetésére lesz szükség a töltéseknél - közölte a helyettes sajtóreferens. A Szamoson és a Túron kisebb az árhullám, ott a készenléti színt alatt marad a víz magassága.