Elitéltek egy csempészt segítő rendőrt

MTI
2006.06.14. 15:06

Két év börtönbüntetésre ítélt egy csempészt segítő rendőrt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság első fokon szerdán Nyíregyházán. A körzeti megbízottként szolgáló rendőr - akit elbocsátottak a testülettől - a bíróság megállapítása szerint 2005. október 29-én anyagi ellenszolgáltatásért vállalta, hogy saját gépkocsijával felvezetőként segít egy cigarettacsempésznek áthaladni a településen az esetleges ellenőrzés elkerülése érdekében.

A csempész 25 millió forint értékű dohányárut szállított autójában, s balszerencséjére még a felvezetés előtt "belefutott" egy közúti ellenőrzésbe, amit határőrök végeztek. Ekkor telefonon kért segítséget a rendőrtől ahhoz, hogy miként kerülhetné el a lebukást. Közben kocsijával letért az országútról, megpróbált elmenekülni a határőrök elől, akik azonban üldözőbe vették és elfogták. A civilben lévő rendőr ekkor hazament átöltözni az egyenruhájába, visszament a határőrökhöz és tájékozódott a történtekről.

A rendőr ellen a csempész részbeni beismerő vallomása és a közöttük lezajlott telefonbeszélgetés utólagos meghallgatása szolgált bizonyítékként. A jövedéki orgazdaság büntettében bűnsegédként közreműködő rendőr a kétéves börtönbüntetés mellett 500 ezer forint pénz mellékbüntetést is kapott. A csempészt 2 év hat hónap börtönbüntetésre, valamint ugyancsak félmillió forint pénzbüntetésre ítélte első fokon a Szabolcs Megyei Bíróság.

A jogerős döntés a vádlottak enyhítést kérő fellebbezése alapján a Debreceni Ítélőtáblára vár.