Madárinfluenza: több tízezer baromfi állapotát vizsgálják

MTI
2006.06.14. 18:49

A június 11-én Szankon és Móricgáton talált, madárinfluenzával fertőzött szárnyasok miatt az eddig érintett hat településen kívül Bócsa, Bugac, Bugacpusztaháza és Kiskunfélegyháza külső területein is vizsgálják a szárnyasok egészségügyi állapotát - közölte Bács-Kiskun megye főállatorvosa szerdán az MTI-vel.

Az uniós előírások értelmében a fertőzéssel érintett településektől három kilométerre védőzónát, tíz kilométerre pedig megfigyelési körzetet kell kialakítani, melyen belül az állatorvosi vizsgálat minden szárnyasra kiterjed - nyomatékosította Molnár Zoltán főállatorvos. A megfigyelési körzetbe eső Bugacon Vígh István hatósági állatorvos elmondta, hogy kedden és szerdán a hozzájuk tartozó 17 ezer hektárnyi terület valamennyi portáján elvégezték a szűrővizsgálatokat.

A munkába négy hatósági állatorvos is bekapcsolódott, akik Makóról, Hódmezővásárhelyről és Csanytelekről érkeztek. A szórtan lakott tanyavilágban egy-egy helyismerettel rendelkező kísérőt bocsátott rendelkezésükre az önkormányzat. Így mindössze két nap alatt minden háznál összeírták a baromfiállományt. Ez mintegy 70 ezer nagyüzemi, illetve háztáji körülmények között tartott baromfit jelent. Az állatorvos elmondta, hogy a szűrés során figyelik a takarmányfogyasztást és az állatok viselkedését is. A bizonytalan, imbolygó járás, a nem koordinált mozgás, a takarmányfogyasztás visszaesése ugyanis már a hét napos lappangási idő alatt is megfigyelhető a megbetegedett állatoknál.

Az átfogó vizsgálat során nem találtak betegségre utaló jeleket a megfigyelt zónában - hangsúlyozta a szakember. Ennek ellenére a szűrést később biztonsági okokból még több alkalommal is megismétlik.