A franciák Európa legnagyobb vadkender-fogyasztói

MTI
2006.06.18. 15:57
A füves cigaretta fogyasztásának büntethetősége ellenére a franciák a cannabis-származékok egyik legjelentősebb európai fogyasztói - derül ki abból a titkosszolgálati jelentésből, amelyet vasárnap ismertetett a Le Journal du Dimanche című párizsi újság.

Az Európai Unió 25 országából már csak hatban büntetik a füves cigaretta fogyasztását, köztük Franciaországban. A cannabis-származékok francia kutató és tájékoztató kollektívája (CIRC) 1976. június. 18-án tette közzé először a Libération című napilap hasábjain a vadkenderfélék fogyasztásának legalizálását követelő kiáltványát. Harminc évvel később a szervezet megismételte felhívását. Véleményük szerint Franciaországnak a kábítószer-fogyasztást szigorúan büntető politikája "dinamizálta a forgalmat, megsokszorozta a fogyasztók számát és gazdaggá tette a maffiákat".

A kábítószer-fogyasztók francia hivatala (OFDT) is az aláírók adatait látszik igazolni: a 63 millió lakosú országban tavaly 1,2 millióan fogyasztottak vadkenderféléket. Ebből félmillióan rendszeres fogyasztók, s Európában Franciaországban található a legtöbb kiskorú füvező.

A cannabis-származékok általában Marokkóból érkeznek Franciaországba, de egyre népszerűbb a házi termesztés. A cserépben nevelt kenderfélék a grow shopoknak nevezett üzletekből szerezhetőek be, amelyek száma a titkosszolgálatok szerint az elmúlt két évben majdnem megduplázódott Franciaországban: 2003-ban 37 megye 54 butikjában, míg tavaly már 47 megye 80 üzletében lehetett a bódító hatású zöld növényeket beszerezni.

Ez azért is jelentős, mert a szigorú üldözés miatt a legtöbb ilyen üzlet gyorsan tönkremegy, illetve 15 százalékukat a rendőrség záratja be kábítószer-kereskedelem vagy kábítószer-fogyasztásra való felhívás miatt.

Az üzletek megszaporodása a cannabis-származékok fogyasztásának mindennapossá válásával és a házi termesztés elterjedésével magyarázható. A fogyasztók ugyanis jobban szeretik maguk meghatározni a füves cigaretta összetételét és minőségét - véli a titkosszolgálati jelentés.

A legfőbb házi termesztők olyan 30-40 éves tiszteletreméltó, szociálisan integrálódott, burzsoá módon élő alternatív értelmiségiek, akik nem kívánnak a klasszikus terjesztőkkel külvárosi kapualjakban szóba állni, valamint a náluk is fiatalabb, 25-30 éves liberális környezetvédők, akik a kenderfélék fogyasztásának büntethetősége ellen harcolnak.

Gyakran ez utóbbiak nyitnak szabályosan adózó, könyvesboltnak vagy virágüzletnek álcázott kenderüzleteket, amelyek bevétele valójában nagyon szerény. Az eszközökkel (magok, szekrény, lámpa, föld) együtt az alapkészlet ára 300 euró, a jobb minőségű termék és felszerelés értékesítési összege viszont elérheti az 1500 eurót. Az áru interneten is megrendelhető.

A cannabis-származékok piacán a grow shopok jelentősége elenyésző, de a füves cigaretta fogyasztásának a Franciaországban nem létező legalitás képét biztosítják - állítja a francia titkosszolgálati jelentés.