Móri bankrablás: újrakezdődik Hajdú László büntetőpere

MTI
2006.06.21. 06:35

Ma kezdődik újra a Fővárosi Bíróságon Hajdú László büntetőpere, a vádlottnak a móri bankrablás ügyében hozott első fokú ítéletét tavaly hatályon kívül helyezte a Fővárosi Ítélőtábla.

A 2002. május 9-én nyolc halálos áldozatot követelő bankrablás ügyében első fokon Kaiser Edét tényleges életfogytiglanra ítélték, Hajdú László bűnösségét azonban nem mondta ki a Fővárosi Bíróság, csupán más fegyveres rablások miatt ítélte 15 évre. Hajdú és Kaiser az eljárás során mindvégig tagadta a móri bankrablással kapcsolatos vádakat, több más fegyveres rablást ugyanakkor mindketten beismertek az elsőfokú büntetőperben.

Az eljárás során a móri bűncseleményben Kaiserrel szemben a vád társtettesség volt, Hajdúval szemben azonban bűnsegédi bűnrészesség, azaz nem azt rótták a terhére, hogy járt volna Móron, hanem azt, hogy a fegyvert biztosította a bűncselekményhez. A Fővárosi Ítélőtábla tavaly októberi ítélete szerint azonban a két cselekmény egymástól elkülönül, önállóan elbírálható, Hajdú esetében pedig az eljárási szabálysértések miatt az ítélet megalapozatlan, ezért felülbírálatra alkalmatlan.