Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megkötötték az első melegházasságokat Csehországban

MTI
2006.07.01. 20:41
Megkötötték szombaton az első melegházasságokat Csehországban, miután életbe lépett az egyneműek kapcsolatát hivatalosan elismerő törvény.

A jogszabály érvényességének első napján hat személy - két férfi és egy női páros - mondta ki a boldogító igent a közjegyzők előtt, s kapcsolatuk ezáltal "regisztrált partnerséggé" alakult át.

A törvény szerint az egynemű, hivatalosan együtt élő partnerek viszonyát ezentúl a személyi okmányokba is bejegyezik. A partnerek betegség esetén olyan információkra jogosultak a másikról, mint a házastársak, s lehetőségük lesz egymás után örökölni is. Kötelességük a másikról gondoskodni, de a törvény szerint gyermeket nem fogadhatnak örökbe.

A történelmileg első csehországi hivatalos homoszexuális kapcsolatot az észak-morvaországi Ostravában kötötte meg szombaton Karel és Josef, akik hét éve élnek együtt. "Nyugodtak és boldogok vagyunk" - mondta újságíróknak ebből az alkalomból Josef. "Sikerült közösen szert tennünk némi vagyonra. Most biztosak lehetünk abban, hogyha valamelyikünknek valami baja történik, akkor az a partnerre marad" - tette hozzá Karel.

A közjegyzők előtt már most is több tucatnyi kérvény van a regisztrált partnerkapcsolat megkötésére.

Az egyneműek partnerkapcsolatának törvényesítését az egyházak és a kereszténydemokrata politikusok élesen bírálták és határozottan elutasították. A legfőbb érv az volt, hogy egy ilyen kapcsolat törvényesítése gyengítheti a hagyományos családot. A törvényt egy felmérés szerint a cseh lakosság mintegy kétharmada támogatja, míg harminc százaléka ellenzi.

A sokat vitatott jogszabályt, amelyet Václav Klaus államfő is megvétózott, négy elutasítás után az ötödik nekifutásra fogadta el a cseh parlament, felülbírálva Klaus véleményét is.