Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Cooper bírónő a hadsereggel szemben a bálnák mellé állt

MTI
2006.07.05. 16:39

A kaliforniai szövetségi bíróság átmenetileg megtiltotta az amerikai haditengerészetnek a szonárok használatát, a tájékozódást segítő készülékek által kibocsátott hanghullámok ugyanis árthatnak a bálnáknak. Számos kutatás kimutatta, hogy a hadihajók által használt szonárok hangimpulzusai megbénítják a delfinek és a bálnák tájékozódását, és roncsolják a belső szerveiket, ami a halálukat okozhatja. Néhány napja az amerikai védelmi minisztérium hat hónapra visszavonta a tengeri emlősök védelmében a szonár használatát megtiltó törvényt - olvasható a BBC brit közszolgálati televízió honlapján.

Florence-Marie Cooper bírónő azonban - környezetvédők beadványára - újra megtiltotta a szerkezet használatát. Indoklásában a környezetvédelmi törvényre hivatkozott és felszólította a hadsereget, hogy ne a hawaii partoknál, hanem olyan vizeken gyakorlatozzon, ahol lényegesen kevesebb tengeri emlős él.