Oltás közben robbant fel a ház

MTI/AFP
2006.07.07. 06:11

Robbanás történt pénteken egy észak-kínai falu egyik lakóházában, és ennek következtében 43 ember életét vesztette, 28-an pedig megsebesültek.

Az Új Kína hírügynökség számolt be a tragédiáról a rendőrségre hivatkozva. A Sanhszi (Shanxi) tartományban fekvő faluban előbb kigyulladt a ház. Sok helyi lakos összegyűlt, hogy megnézze a szerencsétlenséget, de a tűz oltása közben hirtelen hatalmas robbanás történt.

Nem tudni pontosan, hogy mi idézte elő a katasztrófát. Egy szemtanú szerint nagy valószínűséggel törvényellenes módon robbanóanyagot tároltak a házban.

Sanhszi tartományban nagy szénlelőhelyek vannak, számtalan kisebb bánya működik a térségben, köztük olyanok is, amelyek még engedéllyel sem rendelkeznek. Szinte rendszeressé váltak a robbanások, amelyek általában a biztonsági előírások megsértése és a robbanóanyagok helytelen tárolása miatt következnek be.

Idén áprilisban 33 ember halt meg a Sanhszi tartományban fekvő Jüanping (Yuanping) kisvárosban, ahol a helyi kórház mélygarázsában tárolt robbanóanyag repült levegőbe. Júniusban két faluban is tucatnyi ember vesztette életét illegális robbanóanyag által előidézett balesetekben.