Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Medúzák okoztak dugulást egy japán atomerőműben

MTI
2006.07.20. 12:10
Medúzák eltömték egy japán atomerőmű tengervízzel működő hűtőberendezésének több beszívó nyílását, ezért lényegesen csökkenteni kellett az üzem energiatermelését, veszély azonban nem keletkezett. "Most először fordult elő, hogy medúzák miatt kellett visszafogni az erőmű termelését" - közölte a Tokiótól 150 kilométerre délnyugatra lévő Chubu Electric Power szóvivője.

A vezérlőberendezés automatikusan leállította azokat a szivattyúkat, amelyeknek beszívó torkánál a rengeteg apró élőlény eltömte a szűrőt. Kellő mennyiségű hűtővíz hiányában az egész erőmű teljesítményét a normál kapacitás 60-70 százalékára kellett csökkenteni. A szóvivő szerint estére sikerült megtisztítani a szűrőket, úgyhogy az erőmű ismét a szokásos kapacitással működhetett. "Néha előfordultak már hasonló esetek, de eddig mindig tájfunok sodorta törmelék, hulladék okozott gondot a szűrőknél" - mondta, majd rátért a lényegre: Nem szivárgott ki nukleáris anyag az üzemzavar miatt.