Vasúti baleset az orosz vasutasok ünnepnapján

MTI
2006.08.06. 11:53
A transzszibériai vasút távol-keleti szakaszán, a Primorje térségében található Dalnyerecsenszk város közelében eddig ismeretlen okokból szombaton kisiklott egy tehervonat. A 76 olajszállításra használt üres tartályvagonból 32 került le a sínekről, és az oldalukra dőlt vagonok 50 méteren mindkét irányban súlyosan megrongálták a sínpályákat - jelentették orosz hírügynökségek.Senki nem sérült meg, de a baleset miatt több tucat személy- és tehervonat állt le a nyílt pályán. Több mint ezer utast autóbuszokkal és elővárosi vonatokkal szállítottak Vlagyivosztokba, illetve Habarovszkba.

A baleset színhelyén közel félezer pályamunkással és igen jelentős technikával igyekeznek helyreállítani a közlekedést. A szakemberek hétfőre ígérik a pályaszakasz megfelelő kijavítását.

Oroszországban augusztus 6. az orosz hadsereg vasúti-műszaki alakulatainak ünnepe, egyben a hivatalos vasutasnap. A katonai ünnepnapot még I. Miklós cár rendelte el 1851-ben, amikor cári ukázt adott ki a Szentpétervár és Moszkva között megindult vasúti forgalom védelmét ellátó alakulatok felállítására. A mostani vasutasnapon Vlagyimir Putyin elnök üzenetben köszöntötte a vasutasokat, hangsúlyozva, hogy az orosz állam mindig is az első számú feladatai közé sorolta és sorolja ma is a vasút fejlesztését.