Ágnes
-1 °C
2 °C

Darubaleset okozott gigantikus áramszünetet Tokióban

MTI/AFP
2006.08.14. 08:10

Darubaleset okozott több mint egymillió háztartást érintő, a vasúti- és a metróközlekedést megbénító áramkimaradást hétfő reggel a japán fővárosban.

Tokió keleti részén hajón szállítottak egy építkezésre egy 33 méter magas darut, amely beleakadt a folyó fölött átívelő távvezetékekbe. A balesetet követő áramszünet 1,39 millió háztartást érintett Tokióban és elővárosaiban.

Az áramszünet miatt leálltak a vonatok és a földalatti vasút szerelvényei, de a fennakadások csak 100 ezer embert érintettek, mert a halottak félhivatalos ünnepe miatt a forgalom töredéke volt a szokásosnak.

Kilencszáz lift rekedt az emeletek között, több tucatnyiból kézi erővel kellett kimenteni az embereket. Egyórás késéssel tudták csak megnyitni a tokiói Disneyland vidámparkot, pontosan kinyitott viszont a tőzsde.

Helyi idő szerint délre helyreállították az áramszolgáltatást. Hasonló méretű áramszünet utoljára 1999 novemberében volt Tokióban, amikor egy katonai repülőgép ütközött távvezetéknek - akkor 800 ezer háztartás maradt áram nélkül.