Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

A New York-i pedofil papoknak van választási lehetőségük

MTI
2006.09.01. 19:38

A kiskorúak szexuális zaklatásával vádolt papok a New York-i katolikus egyházmegyében választhatnak, vagy lemondanak a papi hivatásról, vagy életük végéig szigorú megfigyelés alá helyezik őket, tudta meg az érsekségtől a The Washington Times pénteken. A pedofil papokat a katolikus egyházjog értelmében nem fenyegeti kiközösítés.

Június óta hét szexuális bűncselekménnyel vádolt papot állítottak ilyen választás elé, közülük öten úgy döntöttek, nem vállalják az ellenőrzést életük felett, inkább elhagyták a klérust. Az egyházi szolgálatban maradó két papnak terápián kell részt vennie, és minden nap be kell számolnia tevékenységéről. Nem celebrálhatnak misét nyilvánosság előtt, nem ölthetnek magukra papi reverendát, ezenkívül nem maradhatnak egyedül gyerekekkel és nem használhatnak számítógépet "nem helyénvaló" célra, olvasható Edward Egan bíboros leiratában.

Joseph Zwilling, az egyházmegye szóvivője szerint döntésük biztosíték arra, hogy az eltévedt papok nem térnek vissza a lelkészi hivatáshoz. A kiskorú áldozatok ügyvédei szerint az egyház mentesül a felelősség alól, de félő, hogy a pedofil papok az egyházon kívül folytatják a zaklatást. William Ryan, az amerikai püspöki konferencia szóvivője a lap érdeklődésére elmondta, hogy más érsekségekben is bevezettek a New York-ihoz hasonló programokat, de érthetően sehol sem beszélnek ezekről szívesen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!