Új kilátó a Budai-hegység csúcsán

MTI
2006.09.05. 15:32

Új kilátót avattak kedden a Budai-hegység legmagasabb csúcsán, az 559 méteres Nagy-Kopaszon. A kilátóból egyedülálló körpanoráma nyílik Budapest tágabb környezetére: tiszta időben a főváros 100 kilométeres körzetét belátni, a Mátrától a Pilisen és Zsámbéki-medencé n át a Velencei-hegységig. Az Esztergomi bazilika még felhős időben is szabad szemmel látható.

A kilátó Csergezán Pálról, a környék erdeit és élővilágát műveiben megörökítő világhírű festőművészről kapta a nevét. A 40 millió forintos beruházás a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásából valósult meg, üzemeltetését a Pilisi Parkerdő Zrt. végzi.

A Páty, Nagykovácsi és Telki hármas határán emelkedő kilátó felső szintje 18 méter magas, ahová 100 lépcsőfok vezet fel. Az objektum beton alapra épült, szerkezete a kültéri viszonyoknak leginkább megfelelő vörösfenyőből készült. A tervezők - a hannoveri világkiállítás magyar pavilonját is jegyző Basa Péter, Czér Péter és Jordán László - különleges lécborítást alkalmaztak, ami lehetővé teszi a szabad kilátást, ugyanakkor tériszony nélkül lehet feljutni a kilátószintre.