Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Áttörték az elválasztó falat az új Szent Gotthárd-alagút fúrói

MTI
2006.09.06. 20:19

Áttörték az egymástól elválasztó sziklafalat szerdán a Szent Gotthárd-hágó alatt épülő újabb alagút mélyépítő munkásai.

A fúrófejek a Svájc déli részén lévő Faido település alatt ütöttek rést, és így az északról és délről haladó bányászok és mérnökök üdvözölhették egymást. Néhányan átmásztak a kis résen a másik csapat "térfelére". Nemzeti és helyi zászlókat lengettek. Több mint ezer ember vett részt az eseményen.

A svájci Alpokban épülő alagút 57 kilométer hosszú lesz, és így ez lesz a világ leghosszabb alagútja. Svájcot köti össze majd Olaszországgal. A Zürich és Milánó között közlekedő vonatok menetideje egy órával rövidebb lesz a most meglévő, 15 kilométer hosszú alagúton átrobogó szerelvényekéénél.

A két oldalról fúrt lyukak szinte teljesen fedik egymást, mindössze függőlegesen 2, vízszintesen pedig 5 centiméter az eltérés közöttük - közölte az Alp Transit, az alagutat építő cég.

A második Szent Gotthárd-alagútat a tervek szerint 2016-ra építik meg.