Közel ötven II. világháborús aknát találtak Észtországban

MTI
2006.09.07. 21:08

Számtalan, a II. világháború és a Szovjetunió idejéből visszamaradt orosz aknát találtak egy nemzetközi aknamentesítési műveletben az észt partok közelében. Tizennégy ország 27 hajója vett részt az aknamentesítésben, melynek keretében 47 darab tengeri aknát találtak, húszat az elmúlt 24 órában, hatástalanításuk folyamatban van - közölte csütörtökön a gyakorlat szóvivője, Andres Sang hadnagy.

A robbanószerek az észt fővárostól északra található Naissaar sziget közelében kerültek elő - jelentette a BNS balti hírszolgálat. A hadsereg illetékesei szerint a fő hajózási útvonalakat már közvetlenül a II. világháború után megtisztították, de a térségben lévő több ezer akna felkutatása csak a kilencvenes évek elején kezdődött el. "Nem tudjuk pontosan, hogy még mennyi lehet, de valószínű, hogy több mint 80 ezer akna fekszik még a Finn-öbölben, aminek nagy részét még nem számolták fel" - mondta a szóvivő.

Bár az aknák éles robbanószerrel vannak töltve, a hajózás számára nem jelentenek veszélyt. A baj akkor szokott bekövetkezni, ha az áramlatok a partra sodorják azokat, és ott megpróbálják ütögetni, vagy felnyitni, ekkor elképzelhető, hogy felrobban - tette hozzá a szóvivő. Az aknamentesítő akcióban brit, német, dán, norvég, belga, holland, francia, lengyel, finn, svéd, balti államokbeli, és orosz hajók vettek részt.