Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Kilenc aranybányász halt meg Szibériában

MTI
2006.09.08. 07:23

Kilenc kelet-szibériai aranybányászt holtan találtak a mentők, akik pénteken folytatták a küzdelmet a kínai határ menti Csitai területen lévő daraszuni bánya mélyén rekedt 24 társuk kimentésére - közölte az orosz katasztrófavédelmi tárca.

A 85-135 méter mélységben végzett hegesztési munkák okozta tüzet még mindig csak lokalizálni sikerült, de kioltani nem. A kilenc holttestet még nem hozták felszínre, de az ehhez szükséges, speciális felszereléseket már a helyszínre szállították - közölték a tárca csitai regionális központjában.

Az aranybányában 64 bányász tartózkodott a csütörtöki baleset időpontjában. Közülük 31-nek sikerült önállóan felszínre jutnia. A füst és a forróság nehezítette a mentést. "Nem lehet tudni, hogy még keresett 24 bányász életben van-e, semmilyen adat nincs róluk, de persze reménykedünk" - mondta a központ szóvivője, Roman Szidorov az ITAR-TASZSZ-nak.

A mentők közül néhányat kórházba kellett szállítani könnyebb füstmérgezéssel, de repülőgéppel erősítést küldtek más orosz bányából.

Az orosz természetvédelmi felügyelet a termelés leállításával fenyegette a daraszuni bánya tulajdonosát, a brit Highland Gold céget, és számos orosz ércbányában vizsgálatot készül indítani az előírások betartásának ellenőrzésére.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!