Olivér
5 °C
8 °C

Pert nyert a Lelkiismeret '88 a rendőrség ellen

MTI
2006.09.12. 14:50

Jogerősen pert nyert kedden Kocsis Imre és három társa a BRFK ellen. A rendőrséget nagy összegű kártérítésre kötelezte a Fővárosi Ítélőtábla - közölte Gaudi-Nagy Tamás a felperesek jogi képviselője, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumi elnöke.

2004. május 23-án a Lelkiismeret '88 Csoport "fővárosi gój találkozót" akart szervezni, az egyidejűleg ott korábban bejelentett, Izrael Állam 56. évfordulójának megünnepelésére szervezett rendezvénnyel. A találkozót a BFRK megtiltotta a közlekedési rend aránytalan sérelmére hivatkozva, ám ez a jogszabály az EU csatlakozás óta már nem volt hatályos.

Kocsis Imrét, a szervezet vezetőjét és három másik aktivistát a térről a rendőrség előállította, Kocsist csaknem három napig őrizetben tartotta - mondta Gaudi-Nagy Tamás. Mind a négyük esetében utóbb a bíróság jogerősen megállapította a szabálysértés hiányát, és felmentette őket.

A bíróság Kocsis Imre javára egymillió, a három másik személy javára fejenként ötszázezer forint nem vagyoni kártérítést és kamatait ítélte meg, továbbá kötelezte a BRFK-t 333 ezer forint perköltség megfizetésére. Emellett a bíróság feljogosította a felpereseket arra, hogy egy országos napilapban és egy elektronikus médiumban BRFK költségén közzétehessenek egy elégtételt adó közleményt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?