Jenő
-3 °C
6 °C

Részeg autósok tanfolyama Hollandiában

MTI
2006.09.18. 12:23

"Igyál és vezess, de csak a versenypályán" a mottója annak a speciális tanfolyamnak, amellyel egy holland pszichológus egyszer és mindenkorra elrettenteni kívánja a fiatalokat attól, hogy részegen a volán mögé üljenek. Karel Brookhuis, a Groningeni Egyetem kutatója szülővárosában, Emmenben szervezi a kurzusokat, amelynek résztvevői annyit ihatnak, amennyi csak beléjük fér, majd az ifjakat kitereli a pályára. Itt szlalomozniuk kell, majd a teszt végén hirtelen fékezéssel kell elkerülniük az ütközést a speciálisan kialakított pályán, olvasható a Beseder című, orosz nyelvű hírportálon.

Karel Brookhuis szerint még senkinek, rendelkezzen akár tízéves gépkocsivezetői tapasztalatokkal, nem sikerült abszolválnia a tesztet. Ugyanakkor mindegyikük egy életre megjegyzi, hogy mily károsan befolyásolja az alkohol az autóvezetői képességeket. Az Emmenben szervezett tanfolyamokon ugyanis évente 160 vezető vesz részt, és mint bebizonyosodott, a későbbiekben a végzősök között az átlaghoz képest hatszor ritkább az ittas vezetés előfordulása. A pszichológus módszerét egész Hollandiában elterjesztené, mondván, hogy ezzel lényegesen javítható lenne a közúti közlekedés biztonsága.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?