Életveszélyes állapotban a zámolyi robbanás sérültje

MTI
2006.10.07. 10:45
Továbbra is súlyos, életveszélyes az állapota annak a tűzszerésznek, aki egy hatástalanításra szánt gránát felrobbanása miatt sérült meg pénteken a Fejér megyei Zámolyon - tájékoztatta az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet ügyeletvezetője az MTI-t.

Korzenszky László főorvos szombat délelőtt elmondta, hogy a sérültet többször megműtötték, állapota azonban továbbra is életveszélyes, jelenleg az intenzív osztályon ápolják. A tűzszerészt repeszszilánkok sebesítették meg testének több pontján.

A tűzszerészek egy II. világháborús, 76 milliméteres orosz repeszgránátot szállítottak a zámolyi homokbányába, hogy ott hatástalanítsák. A robbanószerkezetet éppen a bánya egyik gödrébe helyezték a tűzszerészek, amikor a detonáció bekövetezett.

A helyszínen öt tűzszerész tartózkodott a robbanás idején, közülük hárman meghaltak, egyikük súlyosan megsérült. Ötödik társuk, a gépkocsivezető nem volt a robbanás közelében, így nem sérült meg.

A súlyos sérüléseket szenvedett tűzszerészt mentőhelikopter szállította az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetbe.

A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint az elhunytak között egy hivatásos és két szerződéses katona volt. Negyedik, megsérült társuk szerződéses katonaként szolgál.

A baleset körülményeit a rendőrség és a katonai ügyészség szakértők bevonásával vizsgálja. Havril András vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke szakmai vizsgálatot kezdeményezett.